dinsdag 22 september 2020

Rabbinaat Alkmaar is traditioneel en onafhankelijk.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

De Stichting Alkmaarse Synagoge is de organisatie die het pand aan de Hofstraat 15-17 in Alkmaar in eigendom heeft en daar op haar eigen LIBERAAL JOODSE wijze enige activiteiten ontplooit. 

Rabbinaat Alkmaar - onafhankelijk & traditoneel-Joods -  maakt nadrukkelijk géén deel uit van de Stichting Alkmaarse Synagoge. Rabbijn Simon Bornstein heeft een orthodox-Joodse opleiding voltooid.




In de Kop van Noord-Holland functioneren diverse Joodse organisaties naast Rabbinaat Alkmaar.

Zo is er een Vereniging Channa, die voor een groep aangesloten Joden en mensen met een Joodse achtergrond voornamelijk in de regio Alkmaar en Kennemerland gewaardeerde activiteiten, voor haar leden, ontplooit.

Verder organiseert de landelijk werkende Stichting Joods Maatschappelijk Werk activiteiten met een sociaal-maatschappelijk karakter voor mensen met een Joodse achtergrond of Joodse binding.

In de stad Alkmaar zelf is sedert een aantal jaren een Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar actief. Deze organisatie stelt zich tot doel om zogeheten Struikelstenen in Alkmaar te plaatsen voor de huizen waar tot tijdens de Holocaust Joodse gezinnen woonden die later in concentratiekampen om zijn gekomen. Deze organisatie brengt nabestaanden naar Alkmaar om bij de plaatsing van de struikelstenen aanwezig te zijn. Dit draagt bij aan verbinding tussen nabestaanden, hun plaats van oorsprong en de Alkmaarders. Een zeer lovenswaardig project.

Sommige Joden in de Kop van Noord-Holland en Kennemerland zijn aangesloten bij de Joodse Gemeente Noord-Holland-Noordwest. Deze orthodox-Joodse Gemeente heeft een goed functionerende orthodoxe synagoge in Heemstede. Leden van de orthodox-Joodse gemeente komen in de meeste gevallen nauwelijks in een liberaal-Joodse gemeente, zoals die te Alkmaar.

In Noord-Holland zijn verder Joodse organisaties actief zoals de Nederlandse Kring voor de Joodse Genealogie, welke zich richt op Joods voorouderonderzoek en verder een reeks Stichtingen en non-profit organisaties die zich richten op behoud van Joods cultureel erfgoed bestaande uit bijvoorbeeld een reeks voormalige synagogen (Den Helder, Beverwijk, Zaandam, Enkhuizen, Medemblik, Edam, Monickendam, Purmerend, enz.).

In de Wieringermeer richt een onafhankelijke Stichting zich op het behoud van het voormalige Joodse Werkdorp nabij Slootdorp. Die Stichting organiseert onder anderen regelmatig een herdenking van de omgebrachte bewoners van het Joodse Werkdorp en ontplooit educatieve activiteiten. Een mooi project van grote maatschappelijke waarde.

Voorts is er een landelijke organisatie zoals het Genootschap Nederland-Israël die de goede betrekkingen tussen Nederland en Israël vriendschappelijk wil versterken. Het Genootschap is op diverse plaatsen actief in de provincie.

De talrijke interreligieuze organisaties en overleggen in steden, dorpen en regio's brengen cohesie en verbinding tussen godsdienstige stromingen tot stand en zijn om die reden zeer vermeldenswaard. Joden participeren in dergelijke overleggen doorgaans op persoonlijke titel en leveren daarmee een fraaie maatschappelijke bijdrage.

Landelijke Joodse kerkgenootschappen vertegenwoordigen slechts een minderheid van de in de provincie Noord-Holland wonende Joden of mensen met een Joodse achtergrond. De meeste Joden zijn niet aangesloten bij een godsdienstige organisatie.

Vrijwilligers die actief zijn voor de hierboven genoemde organisaties en eventuele andere Joodse clubs verdienen erkenning, waardering en een woord van dank voor hun inzet. 

Samen vormen zij bouwstenen van de bredere Joodse gemeenschap in Noord-Holland. 

Nu de Stichting Alkmaarse Synagoge definitief de Liberaal-Joodse stroming kiest als invulling van de geloofsbeleving, niet langer formeel onafhankelijk is van enige Joods-godsdienstige stroming, heeft Rabbijn Simon Bornstein formeel zijn betrokkenheid als vriend, donateur en bruikleengever van enige kerkelijke goederen aan deze stichting beëindigd.