woensdag 20 februari 2019

Rabbijn wil reparatie AOW-gat voor Surinaams-Nederlandse ouderen

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Rabbinaat Alkmaar heeft de Tweede Kamer en de Gemeenteraad van Alkmaar gevraagd om het AOW-gat van Surinaams-Nederlandse ouderen te repareren. Daarbij gaat het om de groep in Suriname geboren Nederlanders die te maken krijgen met het zogeheten “AOW-gat”.


Duizenden in Suriname geboren Nederlandse ouderen wensen reparatie van hun zogeheten AOW-gat. Doordat zij geen volle vijftig jaren in Nederland gewoond hebben ontvangt deze groep ouderen een lager basispensioen. 

Een aantal mensen leeft daardoor op hun oude dag in bittere armoede. Daarnaast gaat het om een veel grotere groep aankomende gepensioneerden.

Iedere burger bouwt in vijftig jaar AOW op. Ieder jaar twee procent. Ieder jaar dat een persoon niet in Nederland woont, telt niet mee in de opbouw van het individuele AOW-recht. Nederlanders die pas op latere leeftijd naar Nederland zijn gemigreerd, missen een fors deel van hun pensioenopbouw.

Eén van de oorzaken ligt daarin, dat de Republiek Suriname onafhankelijk werd van Nederland, er zijn daarbij geen afspraken gemaakt over het meenemen van de pensioen en of AOW rechten die voor de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname zijn opgebouwd.

Voor de onafhankelijkheid viel Suriname onder de Nederlandse wet en werden sociale lasten afgedragen om onder andere een AOW op te bouwen, maar na de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname verviel dit voor hen die de Surinaamse nationaliteit verkregen en in Zuid-Amerika bleven wonen.

De grote groep Surinamers met de Nederlandse nationaliteit die zich in Nederland vestigde, bouwde vanaf de vestiging hier en lande wederom AOW op vanaf het moment van vestiging.

Een gevolg is dat tientallen procenten op het basispensioen gekort wordt. Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd. De meeste burgers die dit betreft hebben levenslang gewoond binnen het Koninkrijk der Nederlanden. 


Een groep van deze ouderen verkeert in bittere armoede. Het streven naar reparatie van dit AOW-gat kan worden aangemerkt als het streven naar sociale rechtvaardigheid voor deze doelgroep.


In 2009 verwees staatssecretaris Klijnsma de groep naar de Surinaamse regering voor een oplossing. Rabbijn Simon Bornstein stuit tijdens sociaal-pastorale ontmoetingen regelmatig op armoede onder oudere Surinaams-Joodse ouderen.

Rabbijn Simon Bornstein wenst dat Nederlandse staatsburgers niet het slachtoffer worden van onrechtvaardige wetgeving en verzoekt de Gemeenteraad van Alkmaar om de Tweede Kamer der Staten-Generaal te verzoeken om reparatie van het pensioengat voor de groep in Suriname geboren Nederlanders zodat hun bestaanszekerheid niet verder in gevaar gebracht zal worden.



Rabbijn Simon Bornstein is voorts van mening dat de Tweede Kamer de regering op moet dragen te onderzoeken welke andere groepen mensen met een migratie-achtergrond eveneens te maken hebben met een AOW-gat, om te bezien welke reparatie maatregelen voor hen nodig zijn.