Miemouna מימונה, ميمونة, ⵎⵉⵎⵓⵏⴰ werd op 7 en 8 april 2018 door Noord-Afrikaanse Joden gevierd bij uitgaande Jontef op de achtste dag Pesach. Miemouna is een eeuwen oude viering van goed nabuurschap tussen Joden en moslims. Moslims brengen hun Joodse buren koekjes, zacht gerezen brood, groene bonen en zoetigheid, nadat de Joden acht dagen Matzes hebben gegeten.
Miemouna-tafel gevuld met zoetigheid en
symbolen van lente-vruchtbaarheid
Buren, vrienden en familie bezoeken elkaar zonder enige vorm van uitnodiging. De deur staat gewoon open voor de welkome gasten. Bij binnenkomst wenst men elkaar 'Tarbchoeh OeSa'adoeh', wat zoveel betekend als 'kom binnen, laaf en verzadig je!'.
Miemouna-viering
Op deze avond wordt veel zoetigheid gegeten, waaronder kleine pannekoekjes met boter en honing, Moefleta's. Er wordt samen gezongen en muziek gespeeld en er wordt veel en vrolijk uitgewisseld. Een ware belevenis aan geuren, kleuren, klanken, mensen en smaken.
Het woord Miemouna is afgeleid van het Arabische Imaan en Hebreeuwse Emoena. Het betekend geloof. Het geloof in één God dat de Joden en moslims als familie met elkaar delen staat symbool voor goed en vriendelijk nabuurschap. Sefardische Joden in heetten moslims, religieuze geleerden en anderen van harte welkom in hun huizen.
Het is gebruik dat er een stuk Tauro, Misjno of uit de geleerde werken van de Maimonides wordt voor-geleerd. Dit ter herinnering aan rabbijn Moussa Iebn Miemmoun die naast een Godgeleerde ook lijfarts was van de Sultan in Fez en hoogleraar Geneeskunde aan de universiteit in deze religieuze hoofdstad.